1 av 3
Utrikesminister Carl Bildt och Ukrainas president Viktor Janukovytj. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio
2 av 3
Demonstranter på självständighetstorget i Kiev. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio
3 av 3
Tjock rök väller upp från självständighetstorget mellan demonstranter och kravallpolis.Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio

Sexhundra på sjukhus efter oroligheterna i Kiev

1:17 min

Minst 26 människor har dött och drygt 600 får vård på sjukhus efter oroligheterna i Ukrainas huvudstad Kiev. 

– Jag är här för att ta med mig mat till demonstranterna och ge moralist stöd till deras kamp för frihet, mot tyrannin, säger företagaren Anders Östlund som är på plats i Kiev för att hjälpa demonstranterna.

Ett 60-tal skolor håller stängt och det talas nu om inbördeskrig. Länder som Tyskland vill nu ha sanktioner mot regeringen i Ukraina på grund av våldet som demonstranter har utsätts för.

Studenten Leila Ramazanova, som just nu bor i Göteborg, tycker att demonstranter kunde ha väntat till valet om de ville få en förändring i landet.

– De borde vänta. De vill få bort presidenten och regeringen, men om de bara kunde vänta ett år och ett halvt år till valet så kunde göra det hela fredligt, säger Leila Ramazanova.

För utrikesminister Carl Bildt är det tydligt vem som ligger bakom våldet i Ukraina.

– Ansvaret för våldet ligger entydigt på president Janukovytj. Han var den person som hade kunnat förhindra detta genom att sträcka ut en hand till oppositionen. Istället sträckte han ut en knytnäve och nu är den dränkt i blod.

Även om läget för ögonblicket är lugnt på Majdantorget är det fler och fler kravallpoliser som samlas där, enligt Sveriges Radios korrespondent Maria Persson Löfgren.

– Det är många bussar här utanför där jag befinner mig just nu med kravallpoliser och militärfordon, säger  Maria Persson Löfgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista