Foto: Karin Malmhav/TT

Ny dejtingapp för folk med könssjukdomar

1:12 min

I dejtingappen Hula, som finns i USA, skriver du in vilka könssjukdomar du har. Pelle Ullholm på RFSU tycker att det vore bättre att uppmuntra kondomanvändning.

I USA har det nu kommit en app som heter Hula. Den är till för dig som har dragit på dig herpes, gonnorré, klamydia eller något annat, men ändå inte vill sluta dejta.

Genom appen delar du vad du har och på vilken klinik du har testat dig.

Pelle Ullholm är handläggare inom sexualupplysning på RFSU. Han tycker att det är bra att appen uppmanar folk att testa sig, men det finns dåliga saker med den också.

– Det som skulle kunna vara dåligt är att folk tror att de vet vad någon har för sjukdomar bara för att man har ett testresultat. En person kan ju ha fått en könssjukdom senare, säger Pelle Ullholm.

Det finns redan flera dejtingsajter för folk som har könssjukdomar. Pelle Ullholm säger att studier visar att många egentligen vill använda kondom, men inte gör det. Han tycker att en app som visar att man vill använda kondom hade varit bättre.

– När folk får chansen att säga "jag tänker ha kondom, du kommer inte in i mig utan kondom", eller "jag tänker inte ha sex med någon utan kondom" är det lättare att stå för det. För de allra flesta har ambitionen att ha kondom, säger Pelle Ullholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista