Hbt-aktivisten Sam Opio från Uganda var på besök i Sverige tidigare i år. Foto: Dimitri Lennartsson/ P3 Nyheter

Sverige fortsätter ge bistånd trots Ugandas krig mot homosexuella

1:31 min

Ugandas president säger att landet ska föra krig mot homolobbyn. USA:s varnar för konsekvenser och svenska regeringen vill stärka hbt-rörelsen i landet.

Ugandas president Museveni förklarade förra veckan att landet kommer att föra krig mot den homosexuella lobbyn i världen.

Han kommer att godkänna att lagen blir hårdare efter att ett team av vetenskapsmän i landet sagt att det inte går att bevisa att homosexualitet är medfött, utan att det kan vara något man lär sig att bli, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Om lagen godkänns av presidenten skulle homosexuella i vissa fall riskera att kunna straffas med livstids fängelse. Det skulle också bli straffbart att inte anmäla homosexuella till polisen.

P3 Nyheter träffade nyligen den 33-årige hbt-aktivisten, Sam Opio som bor i Uganda men som var på besök i Malmö. Han vittnade då om hur han flera gånger misshandlats blodig och blivit utfryst av sin familj på grund av sin läggning.

– Såklart är det väldigt sorgligt att bli behandlad på det viset i sitt eget land, att man kan bli tvingad att lämna landet. Det är det som gör mig mest ledsen, berättade Sam Opio då.

Häromdagen ringde Obamas rådgivare upp Ugandas regering och varnade för att hårdare lagar skulle kunna försämra ländernas relationer.

Och Sveriges regering är också kritisk:
– Jag kommer följa den här frågan väldigt noga. Jag är själv väldigt bekymrad över situationen i Uganda, säger biståndsminister Hillevi Engström.

OBS. I en tidigare version av den här artikeln fanns ett citat av Hillevi Engström där hon menade att Sverige inte ger något bistånd till staten Uganda. Den uppgiften har hon tagit tillbaka eftersom den var felaktig. Sverige 69 miljoner kronor till Ugandas stat förra året. Det totala biståndet är 250 miljoner kronor där många civila organisationer ingår.

- Jag vill understryka att vårt bistånd inte är villkorslöst. Vi ser kontinuerligt över samarbetsformerna med alla våra biståndsländer inklusive Uganda. Ugandas val att anta denna lag kan givetvis komma att påverka hur vi bedriver biståndsverksamhet i Landet, säger biståndsminister Engström 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista