Foto: Lee Jung-hun/TT.

Nu får de träffa sina familjer igen - 60 år senare

6:59 min

För 60 år sedan skiljdes de från syskon, barn och föräldrar under Koreakriget. Idag ska ett par hundra nord- och sydkoreaner återförenas med sina familjer.

För några veckor sedan hotade Nordkorea att ställa in återföreningarna. Men idag blev de alltså av.

Ungefär 200 nord- och sydkoreaner fick återse sina familjemedlemmar. Sveriges Radios korrespondent Nils Horner har träffat några av sydkoreanerna innan de åkte över gränsen till Nordkorea.

– Det är ju väldigt gripande att träffa de här människorna. Många är 80-90 år och flera är sjuka, några kom i ambulans och med dropp. Men de är så desperata att träffa sina släktningar att de åker ändå, säger Nils Horner.

– En man berättade att han skiljdes från sin lillebror när han var fem år, idag är han 70 år. Han sa att han var osäker på om han skulle känna igen sin bror.

Media rapporterar om känslosamma scener i Nordkorea. Men också tragiska öden om personer som blivit så gamla att de inte längre känner igen sina anhöriga, eller att de blivit missledda och inte fått träffa rätt person.

Återföreningarna kommer pågå fram till nästa vecka. I Sydkorea har personer valts ut genom ett lotteri, men i det är oklart hur personerna från Nordkorea valts ut. Det spekuleras i att det är de som anses mest lojala mot regimen som valts ut.

Återföreningarna sker i ett läge där Nordkorea är mer kritiserat än någonsin. I måndags släppte FN en rapport som vittnar om övergrepp i fångläger som kan liknas vid koncentrationslägren i Nazityskland.

– Det finns upp emot 120 000 fångar i de här lägren. I rapporten beskrivs hur dessa dödas i massiv skala. Målet är att döda alla de här människorna genom att arbeta ihjäl dem. Man menar att Nordkorea är den värsta regimen i världen just nu och att omvärlden blundat allt för länge för övergreppen som begås, säger Nils Horner.

Många vill att Kim Jong Un och regimen skaställas inför en krigsrätt för sina handlingar. Men det är svårt eftersom stormakten Kina sätter käppar i hjulet och menar att omvärlden inte ska lägga sig i vad Nordkorea gör.

– Kina håller Nordkorea under armarna, både ekonomiskt och politiskt. Man har historiska band till Nordkorea som man vill behålla för att kunna använda landet som en buffert mot det kapitalistiska Sydkorea, säger Nils Horner.

Om rapporten kommer göra något för de utsatta i Nordkorea är oklart.

– Det är delade meningar om vad rapporten egentligen kan göra. Vissa menar att inget kommer hända, medan andra tror att ju mer man pratar om det som händer i Nordkorea, desto större möjlighet till förändring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista