SFS sågar regeringens sänkta studiebidrag

0:56 min

Är det första april? undrar Sveriges förenade studentkårer i dag, när regeringen går ut med att de vill sänka studiebidraget.

I dag presenterade finansminister Anders Borg sin nya prognos över det ekonomiska läget och han la fram flera besparingar.

Det gäller bland annat en sänkning av studiebidraget med 300 kronor per månad. Samtidigt höjs lånedelen med 1 000 kronor per månad. På så sätt ska regeringen spara en miljard kronor om året.

– Det är dåligt. Det innebär att man får mindre pengar i bidrag, man får ta mer lån. Och i slutändan måste man ju betala tillbaka det, säger Carl Larsson som pluggar på Linnéuniversitet i Växjö.

– Det borde vara tvärtom, att det skulle bli mer bidrag och mindre lån, säger Isabell Sundman, också student på Linnéuniversitet.

Sveriges förenade studentkårer är också kritiska:

-- Jag tycker till att börja med att det är en ganska bedrövlig "satsning", som de själva kallar det. Jag ser det som en totalt felaktig prioritering från regeringen. Det visar egentligen på någon form av ignorans, att man inte ser studenterna som viktiga för Sveriges framtid, säger Erik Pedersen, vice ordförande för Sveriges förenade studentkårer, SFS.

Enligt Anders Borg borde studenterna klara bidragssänkningen, eftersom det blivit tillåtet att tjäna mer pengar per termin om man jobbar samtidigt som man pluggar.

"Med studiemedel på 10 000 kronor i månaden ger det en rätt god möjlighet att hantera sin ekonomiska situation", sa Anders Borg på presskonferensen i dag.

Men det är fel, tycker Sveriges förenade studentkårer, som hellre ser att man satsar på att höja studiebidraget och inte göra att studenterna behöver låna mer:

– Det kan ju i slutändan få konsekvensen att studenter inte söker sig till en högre utbildning, för att man inte vill ta studiemedel och inte vill skuldsätta sig, säger Erik Pedersen.

Även Saco Studentråd och TCO kritiserar förslaget att sänka bidragsdelen i studiemedlet.

"Nu är det tydligen studenternas tur att betala för skattesänkningar", kommenterar Johannes Danielsson, ordförande i Saco Studentråd. 

"Fel väg att gå", kommenterar TCO:s ordförande Eva Nordmark och hävdar att särskilt kvinnor drabbas.

Förslagen slår särskilt mot kvinnor med lång utbildning, till exempel sjuksköterskor och lärare, enligt Eva Nordmark:

"De får höga lån och har låg utbildningspremie, det vill säga relativt låga löner. De får högre skuldsättning och längre återbetalningstid med de förslag som nu presenterats."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista