Kenza Zouiten. Foto: Arash Mokhtari/SR
Veckans torsdagsgäst

Kenza vill inte ha någon "rumpchock" på löpsedlarna

14 min

Med en halv miljon läsare i veckan är hon är Sveriges största bloggare. Men snart tar Kenza Zouiten steget in i rampljuset på allvar som en av årets deltagare i Let's Dance.

I P3 Nyheter med Karlsten pratar Kenza Zouiten om scenskräck, bloggmakt och framtiden.

Nästa vecka är det alltså dags för superbloggaren att göra entré i tv-rutan, på dansgolvet, på bästa sändningstid i Let’s Dance. Kenza säger att hon velat vara med i flera år, men hon tror det kommer bli en utmaning.

– Jag visste när jag tackade ja att det skulle bli ganska jobbigt för jag har lite scenskräck. Och det är ovant att träna så mycket, 4-5 timmar om dagen. Men jag hoppas alla förstår att alla som är med är nybörjare, vi kommer inte se ut som proffsdansare.

Kenza Zouiten är redan superkändis i bloggvärlden och flera hundra tusen följer henne dagligen på olika sociala medier. Men nu kommer hon också att bli känd för en annan typ av publik. Hon tror att det kan bli en stor omställning.

– De flesta som känner igen mig nu är tjejer min ålder. Nu kommer det kanske bli både yngre och äldre personer som vet vem man är. Jag är inte rädd för det här med att hamna på löpsedlar, men det är ovant. Jag hoppas att jag slipper ”rumpchock” och sådant på löpen. Men som tur är så har jag ju min blogg dör jag kan förklara mig om det skrivs något konstigt i tidningarna. Jag har stor makt att kontrollera bilden av mig själv. Mina läsare vet att det jag skriver stämmer, jag hittar inte på saker.

Många stora bloggare hamnar då och då i blåsväder för åsikter eller uttalanden. Men Kenza Zouiten har hållit sig borta från den typen av uppmärksamhet.

– Det har nog aldrig stormat om mig på det sättet. Man bestämmer ju själv hur man vill att ens blogg ska vara. Jag vill att min blogg ska vara en glad plats utan negativ stämning så jag använder inte bloggen på det sättet. Min blogg handlar om kläder och mode men den är också personlig, allt behöver inte vara perfekt hela tiden. Jag vill ge en bild av en helt vanlig tjej.

På senare tid så har Kenza börjat översätta sin blogg till engelska eftersom hon har en stor fanbase även utanför Sveriges gränser. Ungefär en tredjedel av alla som läser bloggen bor i något annat land. I Ryssland har hon en fanpage med 26 000 medlemmar.

– Jag vet inte hur de har hittat mig men det har dem.

Kenza tycker det är svårt att säga vad hon tror gör att folk gillar henne så mycket, men hon tror att det kan ha att göra med att hon fortfarande har fötterna på jorden.

– Jag är fortfarande bara mig själv så som jag varit alltid trots att jag blivit mer framgångsrik nu. Jag tycker nog att jag är en förebild. Jag jobbar hårt och har tagit mig dit jag är på egen hand. Jag har tagit mig från att bo i ett väldigt otryggt hem som barn till att slå mig fri och bli självständig. Läsare brukar skriva att de ser upp
till mig för att jag är stark.

Hur länge hon kommer fortsätta med bloggen kan hon inte riktigt säga, men hon tror att det kommer bli förändringar i framtiden.

– Just nu har jag  flyttat fokus från bloggen lite och går all in på mitt klädmärke Ivy Revel. Jag kommer jobba stenhårt för att det ska lyckas. Jag drömmer om att det ska bli ett ledande klädmärke. Jag tror dock att jag kommer fortsätta blogga väldigt länge, men kanske inte på samma sätt. Jag kan inte säga något mer exakt än så.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista