1 av 2
Alessandro i Barcelona sålde sin restaurang och öppnade en cannabisklubb. Foto: Paloma Vangpreecha / Sveriges Radio.
2 av 2
Barcelonabon Nayibeth berättar att man som cannabisrökare inte behöver fly längre. Foto: Paloma Vangpreecha / Sveriges Radio.

Här är de lagliga cannabisklubbarna

"Marijuanadoften slår en som en käftsmäll"
1:35 min

Bara i spanska Barcelona finns runt 200 cannabisklubbar där folk kan röka utan att bli tagna av polisen tack vare en juridisk gråzon. P3 Nyheter åkte dit.

Cannabisklubben Freya i centrala Barcelona ser ut som en fritidsgård. Under en trappa står en dj och spelar skivor. Folk hänger i soffor och runt bord. Vid bardisken kan man köpa te och juice. En hund springer förbi och marijuanadoften slår en som en käftsmäll när man kommer in.

Nayibeth, som bott i Barcelona i flera år, berättar att hon blev förvånad när hon hörde talas om cannabisklubbarna för några år sedan.

– Du behöver inte fly längre nu, är allt mycket enklare, säger hon.

Det är samma procedur på alla klubbar vi besöker. En anonym dörr utan skyltar, en ringklocka och en övervakningskamera.

På klubb Marley är det en vit plåtdörr. Innanför dörren är det en liten reception; en första sluss där man - om man inte är medlem - måste uppvisa legitimation.

I Spanien är det lagligt att röka marijuana i sitt eget hem och odla för eget bruk. Genom att ha en sluten förening lyckas cannabisklubbarna gå runt lagen och folk kan komma hit och röka. Den här typen av klubbar har ökat de senaste åren.

– Men det saknas ett regelverk, säger Alessandro, som sålde sin restaurang för tre år sedan och investerade alla sina pengar för att öppna en cannabisklubb.

– Det saknas någonting som tydligt pekar på vad som gäller så att vi ska kunna bedriva vår verksamhet på ett så korrekt sätt som möjligt, och det är lite där vi står i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".