Studenter behöver mer studiemedel för att kunna gå runt ekonomiskt, enligt SFS:s årliga studentbudget. Foto: Pontus Lundahl/TT

Studenter går 849 kronor back varje månad

1:20 min

Varje månad går studenter back 849 kronor om de bara lever på studiemedlet. Det enligt Sveriges förenade studentkårer som är upprörda över att studenter tvingas jobba extra.

Tilda Östlund pluggar till sjuksköterska på Luleå Tekniska Universitet och hon har behövt jobba extra för att få ekonomin att gå ihop.

– En del månader känner man att det behövs. Speciellt första månaden när man köpte böckerna, för de var så pass dyra. Då var det jättebra att ha en lön att grunda på, säger hon.

Men studenter ska inte behöva jobba för att dryga ut sin inkomst, säger Erik Pedersen, vice ordförande för Sveriges förenade studentkårer, SFS.

– Det flyttar fokus från dina studier till att arbeta istället. Man måste kunna fokusera på sina studier för att klara av dem och få bra studieresultat, säger han.

SFS har räknat på hur mycket studenter betalar i genomsnitt för bland annat mat, hyra och studiemedel. När allt är betalt så går man som student 849 kronor back, enligt budgeten. Och det är 90 kronor mer i back jämfört med förra året.

– Det leder ju till en ökad ekonomisk stress hos den enskilde studenten. Vilket också kan påverka studieresultaten naturligtvis, säger Erik Pedersen.

Igår föreslog regeringen att studielånet ska höjas med 1000 kronor, och att bidraget ska sänkas med 300 kronor.

Men SFS hade velat ha det tvärtom - mer i bidrag varje månad och mindre i lån.
– Vi vill egentligen långsiktigt se en fördelning på hälften hälften mellan lån och bidrag, säger Erik Pedersen.

SFS studentbudget 2014

Inkomster (kronor)

Lån: 6184
Bidrag: 2820

Summa studiemedel fyra veckor: 9004

Utgifter (kronor)

Bostad: 3300
Medier: 930
Mat: 2043
Kläder, skor: 595
Personlig hygien och tandvård: 445
Hemförsäkring: 115
Förbrukningsvaror: 100
Kollektivresor: 510
Hemutrustning: 370
Fritid: 620
Studiematerial: 811
Kåravgift: 14

Summa utgifter: 9853

Resultat: -849

Källa: Sveriges förenade studentkårer, SFS

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista