Natalia Kashuba. Foto: privat.

Natalia riskerar livet i protesterna i Kiev

0:58 min

Den dödliga krisen i Ukraina kan vara på väg mot en lösning. Men den svenska studenten Natalia Kashuba tror inte på presidentens plan och fortsätter protestera på självständighetstorget.

– Hela Majdan är bränt. Det är kolsvart. Det finns inga gatstenar kvar, och många byggnader är brända, säger Natalia Kashuba som var på självständighetstorget Majdan i Kiev tidigare i dag.

Natalia Kashuba är född i Kiev och uppvuxen i Sverige. Nu är hon tillbaka där, för att protestera mot presidenten.

De senaste dagarna har läget i Kiev blivit värre. Uppemot 70 personer ska ha dödats bara sedan i tisdags.

Trots brandbomber, vattenkanoner och nu också krypskyttar som skjutit ihjäl folk från hustaken runtom Majdan, så har Natalia Kashuba inte känt sig rädd:

– Så länge det inte händer en själv är det ganska lugnt, faktiskt. Man är på någon adrenalinvåg hela tiden. Antingen står man där som en grupp får och blir ihjälskjutna. Eller så skjuter man tillbaka.

I dag blev ett avtal för att lösa den politiska krisen i Ukraina klart och har skrivits under av tre oppositionsledare och presidenten.

President Viktor Janukovytj säger att landets författning ska skrivas om så att presidenten får mindre makt, och president- och parlamentsval ska tidigareläggas. Han vill också att en samlingsregering bildas, där alla partier finns med.

I protestlägret i Kiev finns det olika uppfattningar om förändringarna, och aktivisterna är oroliga för att det ska ta för lång tid, rapporterar vår korrespondent.

Och Natalia Kashuba tror inte på lösningen som skrivits under i dag:
– Jag tror inte ett dugg på det. Alla är glada och jublar… Men han har ju lovat massor av saker och aldrig följt dem, så varför skulle han göra det nu?

Så i kväll ska Natalia Kashuba ut och protestera, igen:
– Jag tror att det kommer smälla i kväll. Det blir en tuff kväll, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista