Foto: Janerik Henriksson / TT

Här är hatgruppen som växer på Facebook

1:10 min

Facebookgruppen där användare delar rasism, sexism och homofobi har fått 15 000 medlemmar på kort tid. 

I gruppen, som på kort tid samlat närmare 15 000 medlemmar, ställer användare frågor eller lägger upp bilder. Andra gillar och kommenterar. Det är högt till tak och tänkt att kunna handla om vad som helst.

Men tonen är hård, mörk och ofta rasistisk och hatisk mot kvinnor och homosexuella. Bland annat skriver en användare:

"Hälften av världens muslimer är inavlade".

En annan skriver:

"Att slå en svarting är inte bara din rättighet utan även din plikt."

– Jag tänker lite på någon typ av jättestort akvarium där människor upplever att de får leka lite som de vill och göra de sociala experiment de vill. Man förstår ganska tydligt när man går in här att det inte finns de sociala regler som kanske gäller på ens vanliga Facebook-konto, säger Jack Werner, sociala medier-redaktör på tidningen Metro.

Han säger att personerna som skriver på sidan inte bara triggas av att det är på nätet, utan att det faktiskt kan vara representativt för de åsikter som många har. Men tanken är inte att sprida hat på sidan, utan att ha kul och testa gränser, säger han:

– Jag tror att Sverige har problem med rasism, jag tror att Sverige har problem med sexism. Men jag tror också att det här rymmer ett mått av att man bara ballar ur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista