Foto: Bertil Ericson / TT.

Så mycket har alliansen sänkt studenternas bidragsandel

I går gick regeringen ut med en sänkning av studiebidraget med 300 kronor. Och under alliansens tid vid makten har bidragsandelen minskat.

Nu gäller det för Sveriges studenter att betala tillbaka en större del av CSN-pengarna. I dag är 31 kronor av varje hundralapp från CSN din för evigt. Men om regeringen får som den vill, får du bara behålla 26 kronor, förutsatt att du lånar maxbeloppet.

Det är inte första gången under alliansens tid vid makten som andelen bidrag sjunker. När finansminister Anders Borg och statsminister Fredrik Reinfeldt intog regeringskansliet fick studenterna behålla över 34 kronor per hundring.

– Jag tycker det är helt oförståeligt. Som student lever man under existensminimum ändå. 300 kronor är nio procent av studiebidraget. Jag är orolig för min ekonomi, och det kommer inte bli bättre om de fortsätter sänka, säger Jennilie Svensson som är student på Gotland.

I går sa Anders Borg att han tyckte att det var rimligt med lite lägre bidrag eftersom man får låna mer pengar. Dessutom får man jobba mer utan att studiemedlet sänks. 

Förtydligande: I den ursprungliga artikelversionen angav vi att studenterna skulle få behålla 25 kronor per hundralapp efter sänkningen. Det var en felaktig avrundning eftersom den nya procentandelen preliminärt blir 25,6% och avrundningen bör därför göras till 26 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista