Foto: Fredrik Sandberg/TT

Han fick inte testamentera bort sina pengar via sms

"Hade han tagit papper och penna hade han fått som han velat"
1:27 min

En 27-årig kille testamenterade bort pengar och sin bil genom att sms:a de han ville skulle ärva honom. Men han borde ha använt papper och penna i stället.

Högsta domstolen har nämligen bestämt sig för att inte ta upp det här fallet, vilket gör att hovrättens dom står fast: sms som testamente är inte giltigt.

– Han hade staplat upp vad han ville göra med sina tillgångar, med namn och den summa som varje kompis eller familjemedlem skulle få, säger Christoffer, som var kompis med 27-åringen.

Enligt det sms 27-åringen skickade bara några timmar innan han begick självmord skulle Christoffer få ärva en bil.

– Det är hundra procent självklart att det var hans sista vilja i livet, att han ville att det skulle bli såhär.

Eftersom 27-åringen inte var gift eller hade några barn var det hans mamma som automatiskt skulle ha ärvt honom, vilket han inte ville. I stället ville han testamentera bort lägenhet, pengar och bil till fyra andra personer, bland annat Christoffer, och skickade alltså ut sms till dem.

Men 27-åringens mormor, även god man åt hans mamma, tog fallet till domstol. Tingsrätten godkände sms-testamentet, men hovrätten gjorde det inte. Och den domen står fast.

– Hade han tagit ett papper och en penna hade han fått som han velat, säger Margareta Brattström, professor i arvsrätt.

Hon menar att det här fallet är ett tydligt exempel på att lagen har blivit omodern:
– Tittar man på det här sms-fallet så är det jättebekymmersamt att rätten inte ger killen möjlighet så att hans vilja kan efterlevas.

Finns det anledning att titta närmare på de här frågorna?
– Ja, det tycker jag. Våra arvsrättsliga principer är jättegamla och det har ju hänt mycket i samhället sedan 1900-talets början när de här reglerna i grunden sattes, säger Margareta Brattström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".