Foto: Claudio Bresciani / TT

Fortsatt oklart med Bäckströms dopningtester

8:44 min

Utebliven medalj och avstängning kan bli straffet för Niclas Bäckström efter att landslagsstjärnan testats positivt för dopning. Bengt Saltin är professor i fysiologi och vet mer om medicinen som lett till det positiva dopningstestet.

Radiosportens Lena Sundqvist är på plats i Sotji.

– Niclas Bäckström säger att han fått okej från landslagsläkaren att ta den här allergimedicinen, en medicin som han tagit i flera år. Och läkaren i sin tur säger att han också tar på sig ansvaret för det som hänt men hävdar samtidigt att han verkligen inte trodde att medicinen skulle kunna innebära problem.

Lena Sundqvist säger att landslaget fick beskedet om det positiva testet bara två timmar innan matchstart och att det riktakts kritik mot IOK:s sena besked. Ett så kallat B-test har nu gjorts och det har genom det testet konstaterats att dopningstestet är definitivt.

Bengt Saltin är professor i fysiologi och han menar att det länge pågått diskussioner om huruvida det aktuella läkemedlet ska klassas som dopning.

– Zyrtec-d har länge diskuterats eftersom det innehåller det påstådda prestationshöjande ämnet pseudoefedrin. Men det finns ingenting i det ämnet som skulle kunna innebära en fördel för prestationen och jag tycker att medicinen borde plockas bort från listan över otillåtna preparat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista