Foto: Arash Mokhtari/SR

Varför duger inte SMS som testamente?

6:26 min

Trots att den 27-årige mannens sista vilja var att testamentera bort sina ägodelar till sina kompisar väljer Högsta domstolen att ogiltigförklara testamentet eftersom det står i ett SMS. Jessica Wilhelmsson är moderat riksdagsledamot i civilutskottet och i P3 Nyheter med Karlsten hör du henne prata mer om problemen med SMS som testamente. 

– Det här är en viktig fråga och det finns hårda regler för att saker och ting går rätt till. Och anledningen till att det krävs ett undertecknat dokument är för att säkerställa att det verkligen är personen i fråga som har skrivit testamentet. Men samtidigt är det här regler som härstammar från 50-talet och möjligen behöver de ses över för att följa teknikutvecklingen, säger Jessica Wilhelmsson.

Det finns i dag ingen utredning för att ändra reglerna men Jessica Wilhelmsson tycker att det skulle kunna vara en fråga för framtiden.

– Det finns anledningar att se över lagstiftningen för att digitala dokument ska kunna bli likställda med klassiska varianter. Men det är återigen den avlidnes vilja som hela tiden är viktigast och så länge det inte går att säkerställa juridiskt att allt gått rätt till via sms så är det nog bra att lagen fortsätter se ut som den gör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista