Danjel Nam Foto: SR

SCB: Adopterade har lägre utbildningsnivå än svenskfödda

"Många lider av identitetsproblem"
7:28 min

Adopterade har lägre utbildning och skaffar mer sällan familj än personer som är födda i Sverige. Det visar en rapport som presenterades i dag. Danjel Nam och Anna Erlandsson är båda adopterade och gästar i dag P3 Nyheter med Karlsten för att kommentera rapporten.

– Det här känns inte som en överraskning för de som är adopterade och som kom till Sverige under 70-talet. Det är svårt att tala om vad som ligger till grund för det här men det som går att se är hur vi som utlandsfödda behandlades under vår uppväxt. Vi skulle behandlas precis som andra svenskar vilket nog gjorde att många drabbades av en form av identitetskris, säger Danjel Nam.

Danjel tror att man i dag är bättre på att hjälpa adopterade att hitta sin identitet än vad som var fallet när han själv kom till Sverige.

Anna Erlandsson är inte heller förvånad över rapportens slutsatser och minns framför allt hur män hon känner som adopterats haft en tuff tid i skolan på grund av känslan av att inte få ordning på sin identitet. Och hon känner också igen att många adopterade inte alltid vill skaffa familj.

– Jag har själv länge varit negativt inställd till att skaffa familj eftersom jag haft så dålig koll på såväl sånt som rör min biologiska släkts sjukdomshistoria som på min identitet, alltså vem jag liksom är, och då blir det svårt att känna sig trygg i att skaffa familj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".