Foto: Martin Sundelius och Claudio Bresciani / TT. Collage: SR.

Unga hockeyspelare besvikna efter Bäckström-skandalen

"Skulle ha utretts för länge sen"
1:34 min

Många är förvånade och förbannade efter att Nicklas Bäckström inte fick spela OS-finalen igår, eftersom hans allergimedicin gett utslag på dopningstestet.

– Jag tycker det var väldigt konstigt att det kom så tätt inpå. Jag själv är allergisk och tycker det är konstigt om man inte får ta sin medicin säger Viktor Svangård, som spelar i Växjö Lakers och går på hockeygymnasium.

Han får medhåll av sin kompis i laget Mikael Johansson som tycker att man skulle ha tagit reda på det här för flera veckor sen.

– Jättemånga spelare i NHL tar ju det här dagligen och där är det ok och inga problem. Det skulle ha varit utretts för länge sen så att inte Bäckström, truppen och svenska folket skulle få lida av det.

NHL-stjärnan Nicklas Bäckström hade har haft för höga värden pseudoefedrin i blodet härom dagen när det genomfördes dopingtester på spelarna i Tre kronor. Bara timmar innan finalen mellan Sverige och Canada i går fick han veta att han inte fick vara med i kanske hans viktigaste match någonsin. Besvikelsen var stor hos både fans och hans NHL-klubb Washington Capitals.

Men beslutet var efter regelboken. Elzbieta Palonek är vikarierande chef på dopningslaboratoriet på Karolinska universitetsjukhuset. Här handlar det om att läsa inför ett OS, säger hon.

– Jag tror att det är viktigt att man kontrollerar vad som gäller och inte väntar på vad som händer när man blir testad.

Handlar det om slarv det här?
– På sätt och vis ja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".