Jimmie Åkesson på Bibliotekstorget i Eskilstuna. Foto: Calle Käck/SR

Jimmie Åkesson anklagas för att ljuga i tv-program

1:26 min

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson ljuger om sin uppväxt. I alla fall enligt skolkamrater och lärare som kritiserar honom för hur han beskrev den i SVT-programmet Nyfiken på partiledaren igår kväll. 

I programmet berättar Jimmie Åkesson om händelser som formade hans politiska ideologi, bland annat att invandrare bråkade i området där han växte upp.

– Det var ju ganska polariserat, att man tyckte inte om varandra, vilket säkert hänger ihop med att man förstår varandra på olika sätt, både språkligt, men också rent socialt, kulturellt, säger Jimmie Åkesson i programmet. 

Men journalisten Patrik Lundberg som växte upp nära Åkesson ifrågasätter det här i en krönika. Det fanns få med utländsk bakgrund i området, skriver han. Men Jimmie Åkesson säger att de som kritiserar honom efter programmet blandat ihop perioder i hans uppväxt.

– De här människorna som påstår detta, det är människor som kommer in ganska sent, under gymnasietiden. Det jag pratar om de här upplevelserna, det händer ju när jag går på låg- och mellanstadiet, i mitten och slutet på 80-talet, säger Jimmie Åkesson.

Även uttalandet i programmet att han inte visste om att det fanns nazister i Sverigedemokraterna kritiseras. Men Jimmie Åkesson håller fast vid sin ståndpunkt att han inte visste att Sverigedemokraterna hade nazister i partiet.

– När jag sökte mig till partiet så visste jag inte särskilt mycket, det fanns inslag i partiet som var väldigt dåliga och det har jag i många olika sammanhang genom åren lyft fram. 

Varför lämnade du då inte partiet?
– Jag såg redan initialt att här fanns en god ideologisk utgångspunkt att bygga vidare på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista