Ugandas president Museveni och Sveriges finansminister Anders Borg. Foto: Carl Court/TT och Bertil Enevåg Ericson/TT. Montage: Sveriges Radio.

Anders Borg pressar Uganda

1:34 min

Anders Borg blev den förste internationelle politiker som besöker Uganda efter att president Museveni godkänt en av den senaste tidens mest kritiserade lagar.

Men resan var inplanerad sen länge. Och det första Borg gjorde när han anlänt i går kväll var att åka på ett icke officiellt möte med gay-aktivister i Uganda.

Lagen som presidenten skrev under i går, innebär att både manliga och kvinnliga homosexuella hotas av fängelse. För det som kallas förstagångsförbrytare, kan straffet bli upp till fjorton års fängelse. För så kallat allvarligare fall, kan straffet bli livstid. Det är också en angiverilag: Det blir olagligt att inte polisanmäla nån som man misstänker är homosexuell.

USA varnade Uganda för att relationerna mellan länderna kan kompliceras av den nya lagen. Danmark meddelade omgående att biståndet till Uganda styrs om. Norge förklarade att de ska göra detsamma. Storbritanniens utrikesminister William Hague sa, att Ugandas internationella rykte skadas.

Men president Museveni sa när han skrev under lagen i går, att omvärlden inte ska lägga sig i Ugandas angelägenheter. Det är social imperialism, sa han.

Sveriges bistånd till Uganda är drygt 250 miljoner kronor per år. En tredjedel av det går till statliga institutioner.

- Sverige har ett bistånd som mycket handlar om att stödja organisationer som jobbar med mänskliga rättigheter och stärka civilsamhället, det är en väldigt naturlig uppgift för Sverige i den här typen av land, säger Anders Borg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista