Alexander Bard. Foto: Leif R Jansson / TT
Ugandas antigay-lagar

Alexander Bard: "Inte långt från Hitlers Tyskland"

"Livstidsstraff för homosexualitet i Uganda"
1:24 min

Livstids fängelse för homosexualitet och sju års fängelse för den som hjälper en homosexuell person. Ugandas nya antigay-lagar väcker stark kritik, bland annat från Alexander Bard.

Lagen som Ugandas president skrev under i går, innebär att både manliga och kvinnliga homosexuella hotas av fängelse. För det som kallas förstagångsförbrytare, kan straffet bli upp till fjorton års fängelse.

För så kallat allvarligare fall, kan straffet bli livstid. Det är också en angiverilag: Det blir olagligt att inte polisanmäla nån som man misstänker är homosexuell.

– Det som händer i Uganda just nu är fullständigt vansinnigt. Det här står inte långt efter Hitlers Tyskland liksom. Det är fruktansvärt, säger Alexander Bard som på Twitter sprider namninsamlingar mot antigay-lagarna.

Han fortsätter:

– Ett samhälle är aldrig mer civiliserat än hur det behandlar sina svagaste medborgare. Och det är den platsen i världen där homosexuella har det riktigt jävligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".