Foto: Maja Suslin / TT

Dags att sammanfatta OS 2014

"Ett OS med både bra och dåliga sidor"
8:19 min

OS är över och Sverige har fått ett nytt medaljrekord. Men varför var Sverige så bra just i år? Och vad blev det egentligen av protesterna? Elisabeth Löfgren från Amnesty och Expressens Nicolinn Nilsson gästar P3 Nyheter med Karlsten för att sammanfatta OS 2014.

– Anledningen till medaljsuccén har ju mycket att göra med längskidåkarna. Och detta trots att det inte sett så bra ut inför tävlingarna. Men 11 av våra 15 medaljer kommer från längskidåkarna så det är imponerande. Favoriterna inför OS var snarare det alpina landslaget men det blev istället ett platt fall. Så vi fick se ett ganska otippat OS, säger Nicolinn Nilsson från Expressen.

Elisabeth Löfgren från Amnesty har följt protesterna under OS och kan berätta om hårda tag mot demonstranter.

– Flera demonstranter har blivit misshandlade under OS och vi har sett videoklipp där demonstranter piskats och på andra sätt slagits. Och här har ju IOK varit väldigt bleka i sammanhanget och inte tagit ansvar för frågor om mänskliga rättigheter och de kritiserade gaylagarna.

Nicolinn Nilsson tycker att OS i Sotji har varit både bra och dåligt med osäkra förhållanden för idrottarna men samtidigt en bra medaljskörd. Elisabeth Löfgren menar samtidigt att mycket kunde ha varit bättre under tävlingarna och att just frågor om mänskliga rättigheter borde fått större utrymme.

– Det kan nog bli ännu värre nu när strålkastarna inte lyser över Ryssland längre och vi får hoppas att situationen för de som protesterat inte förvärras ytterligare nu, säger Elisabeth Löfgren från Amnesty.

Se videon där Pussy Riot misshandlas HÄR!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".