Foto: Aleksander Andersen / TT

Gubbar bossar i it-världen

1:56 min

EU-kommissionen vill ha fler kvinnliga ledare inom it- och telekombolagen, men i Sverige är det fortfarande männen som styr. Av de 49 börsnoterade bolagen finns inte en enda kvinnlig vd.

Magdalena Osbakk från Växjö är den enda svenska tjejen i klassen som pluggar programvaruteknik på Linnéuniversitetet. Hon vill ha fler killar på utbildningen för det är det som behövs säger hon:

– Det är förstås tråkigt, men jag tror mer att det har att göra med att så få kvinnor är utbildade inom området. Snarare än att man väljer att inte anställa.

På mobilmässan i Barcelona får män störst utrymme. Kvinnorna får hålla på med PR och agera skyltdockor, rapporterar TT:s utsända.

Och det här speglar hur det ser ut i Sverige, här är det fortfarande en manlig dominans i it- och telekombranschen. 70 procent är män i branschen och på vd-stolarna i alla bolagen är 98 procent män och i de börsnoterade bolagen finns inte en enda kvinna.

Magdalena Osbakk säger att det skulle vara nyttigt med fler kvinnor i ledande positioner i It-bolagen:

– Jag känner som kvinna att jag har ett annat perspektiv. Jag har varit project manager för grupparbeten och det har gått jättebra, kanske till och med bättre, för vissa grupper som har haft män.

Många förespråkar kvotering för att få in fler kvinnor i ledande befattningar inom it-bolagen, men det gillar inte Lena Johansson som är resultatsenhetschef på it-säkerhetsföretaget Combitech i Växjö. Företaget styrs av en kvinnlig vd:

– Jag blir förvånad över resultatet, jag trodde inte det var på det här sättet och önskan är givetvis att det blir en mycket bättre blandning.

Hur ofta pratar man om kvotering?

– Jag tror det är fel väg att gå. Jag skulle inte själv vilja bli kvoterad och jag tror ingen annan tjej heller skulle vilja bli det även om syftet är gott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista