Bild från en njurtransplantation. Foto: TT

Allt fler unga vill donera sina organ

0:54 min

Även om bristen fortfarande är stor så är det allt fler som ger bort sina organ efter döden, enligt Socialstyrelsen. De flesta unga i Sverige är positiva till detta och de som väljer att ta ställning gör det ofta på sociala medier.

– Ja självklart vill jag ju donera mina organ, har jag gjort nånting åt det? Nej. Jag tror att man spontant inte vill tänka på döden och vad som händer efter att man blir död, säger Camilla Moberg, 30, i Malmö.

Att diskutera, hashtagga, dela grejer - det är så många unga engagerar sig i frågan om att donera sina organ, men det är långt ifrån alla som tar nästa steg och säger ja till detta.

– Det sättet man gör det i sådana fall på är i så fall via sociala medier, säger Anette Richardson, enhetschef på Socialstyrelsen.

Hon säger att desto mer det snackas och debatteras om donationer i sociala medier, desto fler unga skriver sedan in ett nej eller ja i Socialstyrelsens donationsregister.

– Genom det här så har jag fått så många vänner och så mycket kontakter genom sociala medier som behöver nya organ, säger 16-åriga Moa Nilsson som har fått ett par donerade lungor.

De nyaste siffrorna från Socialstyrelsen visar att de flesta unga är positivt inställda till att ge bort sina organ. Men det är färre än 10 procent som är under 30 år av de 1,5 miljoner som är inskrivna i donationsregistret. Andra sätt att ta ställning är att ha ett donationskort i plånboken, eller att berätta för anhöriga.

– En Facebooksida kanske inte alla har tillgång till. Då vill jag absolut understryka att prata med sina närstående, säger Anette Richardson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista