Foto: Arash Mokhtari/SR

M och S debatterar sänkt studiebidrag

Hör hela debatten här
7:34 min

Flera demonstrationer anordnas i dag runt om i landet i protest mot förslaget att sänka studiebidraget. Hör SSU:s ordförande Gabriel Wikström och Moderata studenters ordförande Benjamin Dousa debattera förslaget i P3 Nyheter med Karlsten.

Moderata studenters ordförande Benjamin Dousa tycker att förslaget är bra eftersom lånen gör det enklare att få in mer pengar varje månad.

– Det handlar ju om att vi ska göra det lättare att arbeta samtidigt som man studerar. Och det här uppmuntrar och möjliggör att man kan arbeta samtidigt som man studerar. Vi har också ökat studiemedlet genom att höja lånedelen, säger Benjamin Dousa.

Benjamin Dousa menar att det blir en bättre vardag för studenterna i och med ett förslag där lånen blir högre. Men Gabriel Wikström menar samtidigt att högre låneandel bara gör att skulderna för studerande blir högre vilket kan skrämma ungdomar bort från studier.

– Nej det här är inte ett bra förslag. Studiemedlet försvagas med 300 kronor och det gör en redan svår situation förs studenter ännu svårare. För de som inte har pengar så att det räcker till är detta ytterligare en del i att göra studierna mer svårtillgängliga. Och det här är ett exempel på hur moderaterna ökar klassksillnaderna vilket ju inte är en bra utveckling, säger Gabriel Wikström.

Benjamin Dousa menar samtidigt att det mest relevanta för en student är inte att få högre ersättning.

För studenter handlar studietiden om att lära sig saker som man är intresserad av, inte att få 300 kronor mer eller mindre. Att många nu protesterar har tyvärr att göra med en skev bild av att det här förslaget gör det sämre för studenter. Men det beror på att SSU sprider en bild som inte stämmer.

Men Gabriel Wikström ser protesterna som nu pågår som en tydlig bild av vad studenterna tycker om förslaget.

– Studenterna visar att de inte tror på Moderaternas politik och de åsikterna bör tas på allvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".