1 av 2
Foto: Privat Aino Gröndahl, SVT
2 av 2
Tidningen Red Pepper i Uganda. Foto: Staffan Sonning/Sveriges

Homosexuelle Baker utvisad - riskerar livstid i Uganda

"Skickas jag tillbaka är livet förstört"
5:14 min

Efter att Baker Katumbas familj fått reda på att han var homosexuell riktades dödshot mot honom.
Innan de kunde göra allvar av sitt hot flydde Baker från Uganda till Sverige. I Sverige avslogs hans asylansökan och han lever nu gömd, eftersom han riskerar fängelse och trakasserier i sitt hemland.

– Jag lever just nu gömd i Sverige eftersom att jag ska utvisas. I Uganda kommer mitt liv att vara förstört på grund av vad som kan hända mig eftersom att jag är homosexuell. Om jag skickas tillbaka kommer jag att jagas och straffas. Det räcker med att en granne hemma ser att jag är tillbaka för att jag ska anmälas till polisen.

Baker säger att han riskerar ett långt fängelsestraff om han skickas tillbaka. Och han har också hört om kompisar som tagit sitt liv i och med att de gripits.

– Jag har hört om bekanta nere i Uganda som tagit livet av sig i samband med att de gripits. Det blir inga rättegångar för de som grips för att ha brutit mot den nya lagen och därför är läget väldigt allvarligt. Jag hoppas nu att fler uppmärksammar den nya lagen, så att fler kämpar för att förändra situationen i Uganda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".