Jonas Carlsson upplever den stressiga miljön varje dag. Foto: Hugo Rennéus / P3 Nyheter

Svenska sjuksköterskor har sämre villkor än norska

1:31 min

Svenska sjuksköterskor har lägre lön och mer stress på jobbet jämfört med andra nordiska länder. Det visar en ny studie. 

– Jag har så pass många sjuka patienter att jag inte kan ta ansvar för allt det som sker. Det skulle behövas en eller två sjuksköterskor till. Jag kan inte med den legitimation jag har säga att "det här kan jag ta hand om på ett säkert sätt", säger Jonas Carlsson som jobbar som sjuksköterska.

På svenska sjukhus kan sjuksköterskorna behöva ta hand om fler patienter än de klarar av. Och i många fall har de heller inte tillräcklig utbildning för att kunna hantera det.

Det här visar en ny studie som publiceras i tidningen The Lancet. Studien har jämfört Sverige med andra nordiska länder och kommit fram till att sjuksköterskor i Sverige har lägre löner och i snitt två fler patienter per sköterska än i Norge.

Och Jonas Carlsson säger att nästan alla sjuksköterskor han träffar pratar om att flytta dit och jobba istället:

-- Det är inte en fråga om "om", utan "när". Det handlar om att skapa en ekonomi för sig som gör att man kan få leva, för när vi är här hemma i Sverige med de löner vi har och de arbetstider vi har så gör vi inte så mycket mer än jobbar, äter och sover. 

Sineva Ribeiro är Vårdförbundets ordförande:

-- Det är inte bara att byta ut en sjuksköterska mot en sjuksköterska, och det visar ju den här studien i The Lancet nu.

Hon säger att villkoren måste förbättras om man vill att sjuksköterskor ska stanna i Sverige och jobba:

– Man behöver höja lönen och se över alla villkor, även för arbetstid. I dag ser vi att övertiden växer till jätteberg. Det är nog många delar som behövs, där villkoren är en stor del.

Jonas Carlsson påverkas av den stressiga arbetsmiljön:

– Det jobbiga är när vi kliver av arbetspasset och inser att det finns patienter som jag har haft hand om som hade varit i behov av bättre vård och mer uppmärksamhet från mig. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista