Foto: Emilia Melgar/ SR

Fler kvinnor nominerade på Kingsizegalan

1:34 min

I kväll har tidningen Kingsize sin hiphopgala. Det här året har fem kvinnor nominerats, vilket är fler än det varit tidigare.

I år är fem tjejer nominerade totalt sju gånger, av totalt fyrtio nomineringar. Det kanske låter lite men det är ändå en ökning sedan galan började hållas 2012. Då var det bara en kvinnlig nominering. Året efter var det två stycken.

– Jag brukar se musiken som ett fönster in mot resten av samhället, för den speglar ju hur det ser ut. Finns det sexism i samhället så finns den i musiken, och finns det en dålig könsfördelning finns den också inom olika musikgenrer, säger Ametist Azordegan, musikjournalist och programledare för En kärleksattack på svensk hiphop. 

Men trots de låga siffrorna säger Ametist Azordegan att något bra håller på att hända just nu för tjejer som rappar. Hon tror att det beror på att det finns fler kvinnliga förebilder inom hiphopen än någonsin.

– Problemet med att det finns färre kvinnliga rappare än manliga är att det finns få förebilder och profiler som man som ung tjej kan spegla sig i. Det har ju varit lite av en ond cirkel. Ju färre kvinnliga rappare, desto färre kvinnliga rappare, ungefär så har det sett ut. Men nu när de börjar komma tror jag att det är anledningen till att vi börjar se skillnaden.

Hon säger att hon inte har sett så många kvinnliga rappare som hon gör nu.
– Jag känner till sex tjejer som är rappare, här och nu när jag pratar, som kommer att släppa ny musik under 2014. Under mina sju år som jag nästan dagligen har grävt ner mig i genren har jag aldrig sett något liknande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista