Min Stora Sorg. Foto: John Artur
Veckans torsdagsgäst

Anso Lundin berörs av det deppiga

"Namnet kändes som min musik"
15 min

Veckans torsdagsgäst är aktuell med skivan "mvh Anso M$$", har gjort en dokumentär om sin tid på sjukhus och är en av 165 kvinnor som tillsammans gått ut och kritiserat musikbranschens syn på kvinnliga artister. Hör Anso Lundin aka Min Stora Sorg berätta mer i dagens P3 Nyheter med Karlsten.

– Namnet ”Min stora sorg” kom inte direkt, men när jag spelat in mina låtar så började jag fundera. Och jag ville inte att mitt artistnamn skulle vara samma som mitt eget namn eftersom band som döper sig till personers namn liksom känns som en egen genre. Men plötsligt så kom uttrycket ”Min stora sorg” till mig och det kändes helt rätt.

Anso surfade efter att hon kommit på namnet runt på bloggar och forum och kände att ”Min stora sorg” ofta förekom i samband med folks överdrivna reaktioner. Och lite så känner hon också för sin musik. Det nya albumet "mvh Anso M$$" beskriver hon som en kombination av olika ljudlandskap som ska låta mörkt och tungt.

En av Ansos musikvideor utspelar sig på ett sjukhus och är också en dokumentär om hennes tid på sjukhuset efter att hon fött sitt barn.

– På väg hem från sjukhuset efter att jag fött mitt barn svimmade jag flera gånger och det visade sig att jag fått blodproppar i lungorna. Så när jag låg inlagd på sjukhuset, med dropp dygnet runt, kom idén till videon. Så jag berättade för min sambo om hur jag ville att videon skulle se ut där min sjukhusvistelse skulle landa i att jag och mitt barn Ali i slutet skulle sitta hemma, friska, i soffan. Och om videon skulle sluta så måste jag också kämpa för att verkligheten skulle se likadan ut.  

När Anso för flera år sedan bodde ihop med sin kompis Johanna som då fick barn bestämde sig Anso och Johanna att ha delad vårdnad om barnet. Och deras val att ha delad vårdnad om barnet har ofta kritiserats.

– Vi valde att dela på vårdanden om Billy och det har många haft svårt för. I dag bor jag med min kille som har två barn, vi har ett gemensamt och Johanna har flyttat ihop med en annan. Men vi har fortfarande delad vårdnad om barnet så nu är vi en ganska stor familj. Jag växte själv upp i en familj som splittrades dramatiskt när föräldrarna separerade och därför tror jag att det är så viktigt för mig att barn ska leva i trygga familjer.

Tillsammans med 165 andra kvinnliga artister skrev Anso en debattartikel för att lyfta kvinnors plats i musikbranschen. En artikel som fått mycket uppmärksamhet.

– Vi var många som kände att kvinnliga artister lätt glöms bort och att det som åstadkommits av kvinnliga artister inte uppmärksammas på samma sätt som om det kom från manliga artister. Så artikeln blev ett sätt att uppmärksamma kvinnliga artister och det arbete som vi lägger på musik och musikens utveckling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".