Foto: TT

Ryska stridsplan redo att flyga mot Ukraina

6:32 min

På halvön Krim i Ukraina har en rysk milis ockuperat en parlamentsbyggnad och nu gör sig ryska styrkor redo för att försvara medborgare som bor i området.

Agneta Ramberg är utrikeskommentator på Ekot och vet mer.

– Ryssland har inte sagt att de ska bege sig mot Ukraina i nuläget men de visar helt klart upp sina muskler. Och anledningen till att Ryssland lägger sig i konflikten har att göra med att länderna har mycket gemensamt, där etniska ryssar sedan länge bott på Krimhalvön. Det har också funnits konflikter mellan ukrainska och ryska medborgare i området. Att ryska medborgare nu ockuperat byggnader på Krimhalvön är ju då en upptrappning i den konflikten.

Tidigare i dag hörde Ukrainas avsatte president Janukovic av sig för första gången efter helgens försvinnande och meddelade att han fortfarande ser sig som president.

– Janukovic har för första gången nu hört av sig och meddelar att han fortfarande är Ukrainas president och att landet tagits över av rebeller. Var han är vet dock ingen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista