FOTO:Peter Dejong/TT

Köpenhamns överborgmästare vill sälja cannabis i affärer

1:45 min

Kommunen bör sälja cannabis i speciella butiker. Det föreslår överborgmästaren i Köpenhamn för tredje gången.

Målet är att stoppa den illegala drogförsäljningen och ändra ungas drogvanor.

Den illegala haschförsäljningen föder gängkrigen på Köpenhamns gator, säger Köpenhamns överborgmästare Frank Jensen (S) till danska Politiken, och därför behöver drogen kontrolleras.

– Jag tycker det är ett bra förslag, för det kommer få bort en del kriminalitet, säger 21-åriga Maddy Jakobsen i Köpenhamn.

Cannabisförsäljning som kontrolleras av Köpenhamns kommun ska också få bukt med drogpsykoser och färre missbrukare, säger Frank Jensen.

– Fler röker på om det är lagligt att göra det, jag tror inte att det kommer att hjälpa, säger Lise Dahlgaard, 25.

Två gånger har förslaget tidigare stött på motstånd också inom politiken, men det hindrar inte Frank Jensen från att testa en tredje gång i ett 2014 som sett två amerikanska delstater legalisera cannabisförsäljning.

– Cannabis är lätt för alla att få tag på redan som det är, säger psykologen Kristian Holde Kofod.

Han hjälper unga upp till 25 år med drogmissbruk, de allra flesta cannabisanvändare.

Om det inte är kriminellt att köpa droger så blir det lättare att nå de unga, men sen kanske fler röker på, resonerar han utan att vilja ta tydlig ställning för eller emot förslaget.

– Den problematiska användningen av cannabis är kopplad till en speciell livsstil som involverar kriminalitet, och om det ändras så kanske de ungas missbruk också minskar, säger Kristian Holde Kofod.

Väl ute på gatan i Köpenhamn så undrar 25-årige Alexander Lithén hur det kan vara att man föreslår en ändring av reglerna bara för att någon inte följer dem:

– Det är lustigt att man säger att bara för att lagen inte följs av den här typen av kriminella, så ska vi ändra på den, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista