Ugandas president Yoweri Museveni skrev under antigaylagarna i veckan. Foto: Carl Court/TT.

Högskola stoppar samarbete med universitet i Uganda

1:37 min

På Blekinge Tekniska Högskola lägger man nu sitt samarbete med Ugandas största universitet på is, i protest mot den ny antihomolagen som infördes nyligen. 

Det var när Anders Hedenstierna som är rektor på BTH skulle skriva på ett avtal om ett nytt samarbetsprojekt som han valde att inte skriva på det i protest mot den nya lagen.

– Jag tyckte ändå att nackdelarna övervägde och att det var viktigare att göra ett moraliskt ställningstagande i den här frågan.

Häromdagen skrev Ugandas president på anti-homolagstiftningen som gör att homosexuella kan riskera livstidsstraff. Dagen efter den nya lagstiftningen valde Blekinge Tekniska Högskola att lägga samarbetet med det största universitetet i Uganda på is genom att inte skriva på ett nytt avtal. Rektor Anders Hedenstierna tror inte det beslutet kan vändas mot homosexuella i Uganda. 

– Det hoppas jag verkligen inte. Jag tror att allternativet är ännu värre att vi på något sätt med ett avtal skulle skicka den andra signalen att vi stödjer den här lagen.

Du känner inte att det ugandiska styret har vunnit när ni väljer att lägga det här på is?
– Nä jag tror tvärt om. Att omvärlden inte accepterar den här lagen.

På Linnéuniversitet i Kalmar och Växjö har man också samarbetsprojekt med universitet i Uganda och de kommer fortsätta att finnas kvar säger Lars-Olof Rask, avdelningschef på externa relationer i Kalmar.

– Det är väl ingen som kan tycka att den lagstiftningen är korrekt, men vi tror att vara närvarande och hjälpa till att bygga upp akademisk utbildning och att träffa studenter snarare är positivt verksamt för en bra samhällsutveckling i de länderna.

Flera svenska högskolor däribland högskolorna i Gävle och i Kristianstad och universiteten i Göteborg, Lund och Uppsala, samarbetar med Makerere University i Uganda. Varken Karolinska institutet eller Uppsala universitet har några planer på att avbryta samarbetet.

– Det är en global trend med starka homofoba tendenser. Det är universitetens roll att utbilda människor i att tänka självständigt. Då är det viktigt med fortsatt samarbete, säger Stefan Swartling Peterson, professor i global hälsa vid Uppsala universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista