Foto: Hampus Andersson/TT.

Våldsam film från Kärrtorp kan fälla nazisterna

2:19 min

Sju personer som deltog i attacken mot en antinazistisk demonstration i Kärrtorp står åtalade för våldsamt upplopp. Enligt åklagaren var attacken välplanerad.

Tre av de åtalade är ledande nazister och medlemmar i den Svenska motståndsrörelsen. Rättegången hålls i säkerhetssalen i Södertörn tingsrätt.

Under förmiddagen har åklagaren Tove Kullberg lagt fram sin sakframställan.

Tove Kullberg vill på olika sätt visa att attacken var planerad. Hon visar bland annat upp sms som skickats mellan de åtalade inför händelserna i Kärrtorp den 15 december 2013.

 "Jag vill att alla ringer runt i dag och försöker få med folk till demon på söndag. Se till att verkligen försöka nu" 

I ett annat sms mellan två av de åtalade står det: "Tandskydd och lindor, precis som på den gamla goda."

Men det mest anmärkningsvärda under rättegången har varit en film som åklagaren visat upp från attacken i Kärrtorp, med bland annat Svenska motståndsrörelsen egna material. 

Den 15 minuter långa filmen visar ett fullständigt kaos. Det kastas knallskott, röken sprider sig i området och stressade poliser försöker hålla isär grupperna. Folk ropar "Seig Heil" och "Adolf Hitler". 

– Den här filmen ger åklagaren mycket vatten på sin kvarn. Den visar tydligt att ett stort antal individer går till attack mot anti-nazistdemonstrationen i Kärrtorp, säger Ulf Bungerfeldt Ekots reporter på plats i rätten. 

Enligt de åtalades advokater var syftet att samlas till en motdemonstration.

– Åklagarens bekymmer nu blir att visa vem som gjorde vad, säger Ulf Bungerfeldt.

Sex av de åtalade nekar, medan den sjunde varken nekar eller erkänner.

En av de åtalade, en 29-årig man, som anses vara ledare för nazistiska Svenska motståndsrörelsen (SMR) i Stockholm kommer åtalas ytterligare i dag från ett mål från Falu Tingsrätt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista