Foto: Mats Lennartsson/TT

Lavinexpert: Farligt att inte ha med rätt utrustning

7:30 min

Karin Trolin är lavintekniker på Åre lavincenter och i P3 Nyheter med Karlsten hör du henne prata om laviner och vikten av att ha med sig rätt utrustning.

– Vi på lavincenter rekommenderar att man alltid har med sig lavindsändare, spade och sond samt en del annan utrustning för att klara en eventuell nödsituation. Att lämna sådant hemma kan absolut minska chanserna att man överlever en lavin och samtidigt att man inte kan hjälpa någon som fastnar i en lavin.

Karin Trolin säger att för den som åker off-pist finns ganska mycket att känna till om laviner och i synnerhet att lyssna på prognoser.

– De flesta laviner går när det kommit mycket snö, och då över 20 cm snö på ett dygn i synnrhet om det blåst mycket. På samma sätt måste man fundera över temperaturskillnader, om det snabbt växlat mellan varmt och kallt, och inte minst på terrängen. Saknas det träd på en sluttning så kan det vittna om att en lavin kan ha gått. Men det handlar om att känna till område, väder och att ha kunskap om laviner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista