Bilbomb i NigeriaFoto: Jossy Ola/TT.

Terrorstämplade Boko Haram sätter skräck i Nigeria

7:56 min

300 människor har dödats bara i år och nu beskrivs terrorstämplade Boko Harams metoder som allt mer brutala.

Richard Myrenberg är Sveriges radios korrespondent på plats i Nigeria.

– Boko Haram är ett islamistiskt terrornätverk och har som mål att införa hårdare sharialagar i Nigeria. Den senate tiden har Boko Haram framför allt gett sig på skolor och internat och då dödat skolbarn. Nätverket ger sig på skolor, eftersom man då angriper vad man upplever som en symbol för västerländsk utbildning.

Enligt Richard Myrenberg pratas det om korrupt militär och polis i Nigeria vilket uppkommit efter att byar som attackerats av Boko Haram bara dagar innan attacken övergivits av vaktande poliser och militärer. Men trots att läget är allvarligt i Nigeria har situationen fått begränsad internationell uppmärksamhet.

– Det är egentligen bara i USA som det pratats om händelserna och nu också efterlyst en ledare i Boko Haram. Men det har ännu inte gjorts någon insats för att förbättra läget i Nigeria utan detta verkar vara något som landet förväntas lösa på egen hand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista