1 av 4
Maskerad man håller vakt vid vägen mot KrimFoto: Viktor Drachev/TT
2 av 4
Kerch på Krimhalvön i Ukraina. Foto: Darko Vojinovic/TT.
3 av 4
Ukrainska och ryska soldater Foto: Darko Vojinovic/TT
4 av 4
Viktor Janukovytj. Foto: Pavel Golovkin/TT.

Ukraina: Detta har hänt

Jakub Swiecicki, öststatsexpert på Utrikespolitiska institutet, ger bakgrunden till händelserna i Ukraina.

Hur började protesterna?

I november förra året skulle dåvarande presidenten Viktor Janukovytj skriva på ett avtal som stärkte Ukrainas förbindelser med EU. I sista sekunden backade han ur och valde istället att närma sig Ryssland. Det gjorde många ukrainare upprörda.

– Sedan landets självständighet från Sovjetunionen 1991 har landet nästan setts som en "lillebror" till Ryssland, vilket många ukrainare är trötta på, säger Jakub Swiecicki, öststatsexpert på Utrikespolitiska institutet.

Vad har hänt hittills i år?

Det blev både stora och våldsamma protester på Självständighetstorget Maidan i huvudstaden Kiev. Ett hundratal människor dog, flera ihjälskjutna av prickskyttar. President Janukovytj avsattes och flydde Kiev i mitten av februari. 

Samtidigt släpptes oppositionsledaren Julia Tymosjenko, som suttit fängslad i två och ett halvt år. Parlamentet har sagt att det ska hållas ett nytt presidentval i maj.

Nu är det oroligt på Krimhalvön, där majoriteten av befolkningen är etniska ryssar. Ryssland har en militärbas på Krim och nu har man skickat dit fler soldater. 

Vad kommer att hända nu?

– Det kan bli en långvarig konflikt, men jag tror inte att det blir krig, säger Jakub Swiecicki.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista