Ina Åkerberg organisationen Unga rörelsehindrade Foto: Arash Mokhtari/SR

Restaurangtrösklar kan bli olagliga

1:25 min

Att inte kunna kunna ta sig in på fik, restauranger och affärer är vardag för bland andra de som sitter i rullstol. Nu vill regeringen att bristande tillgänglighet för funktionsnedsatta ska ses som diskriminering.

– Det är inte den här käftsmällen som jag skulle vilja se, för det är ju mycket undantag, säger Ina Åkerberg som också är engagerad i organisationen Unga rörelsehindrade.

P3 Nyheter träffar henne i Stockholm idag för att få en inblick i hennes vardag. Flera fik och restauranger har trappor som är tiotals centimeter höga. Och varje centimeter räknas, säger hon.

– Ja, här är det pizzerior som har två trappsteg, det finns ingen annan ingång.

Hon är inte ensam om att tycka att regeringen kunde gå längre i sitt nya lagförslag. Hon får medhåll från förbundet DHR.

– Visst, det är bra att man som individ ska kunna driva ett ärende, men det är inte ersättning vi vill ha i första hand, utan åtgärder, säger Rasmus Isaksson, förbundsordförande.

Även om regeringen bland annat vill vill ta bort trösklar på restauranger och fik, gäller inte lagförslaget företag med mindre än 10 anställda. Trots det sa integrationsminister Erik Ullenhag i dag:

– Tillgänglighet är en rättighet, ytterst handlar det här om människors lika värde.

Några andra som kritiserar regeringen i dag för det här förslaget är Visita, branschorganisationen för besöksnäringen, som tycker att det är oklart vad företag behöver göra, samtidigt som det ställs krav på dem.

– Det blir väldigt otydligt, samtidigt som de riskerar att drabbas av rättsprocesser, säger Stefan Lundin, chefsjurist på Visita.

Nu återstår det att se om regeringens förslag ger det resultat som det ska ge.

– Där faktiskt alla blir mer inkluderade i samhället, säger Ina Åkerberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista