Anna Kryvoruchko i Haparanda är orolig för läget i Ukraina. Foto: David Carr/SR

"Man är orolig för att det ska bli ett stort krig"

1:36 min

Den ryska flottan uppges ha gett militären i Ukraina ett ultimatum om att ge upp senast i morgon bitti. I Sverige oroar sig nu många unga ukrainare för läget i hemlandet. 

Anna Kryvoruchko sitter i sin atelje på Sverige-finska folkhögskolan i Haparanda där hon pluggar konst sedan några år tillbaka. I handen har hon sin läsplatta som hon använt mycket nu senaste veckorna för att följa läget i Ukraina.

-- Man är orolig för att det ska bli ett stort krig förstås. Jag har ganska många vänner som jobbar som journalister i Ukraina och som skriver dagligen, säger hon.

Läget i landet gör att hon har svårt att koncentrera sig på skolan, och hon har mycket kontakt med sin familj i hemstaden.

– Jag har kontakt dagligen och de säger att det är ganska lugnt. Så jag kan arbeta och förtsätta studera.

Anna Kryvoruchko kommer från den sydöstra delen av Ukraina, där det finns en rysk minoritet. Hon pratar själv ryska, men tycker det är fel att Ryssland gått in med militär i landet. Istället borde Ukraina få ta hand om sina egna problem. 

Men alla håller inte med. Ungefär 100 mil söder om Haparanda finns Katja i Stockholm. Hon kommer från samma stad i Ukraina som Anna Kryvoruchko gör, och pratar också ryska. Hon tror att rysk militär kan vara lugnande för den ryska minoriteten som hon tror kan råka illa ut när det är oroligt i landet.

– Jag vill inte att det ska bli krig. Men det kanske är bra att någon kommer dit och hjälper till att få ordning i kaoset, säger Katja.

Anna Kryvoruchko bokade en biljett hem till Ukraina för några månader sen, men nu är hon orolig för att åka.

– Jag är rädd att åka, men kommer att göra det, säger Anna Kryvoruchko.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista