Viktoria Blomberg Book tycker det är viktigt att folk med olika bakgrund får chansen att bli apputvecklare. Foto: Dimitri Lennartsson/SR

Apputbildningar hotade trots att branschen växer

1:31 min

Samtidigt som branschen för mobilappar växer snabbt ställs flera apputvecklingskurser in. Bland annat en utbildning i Malmö som apputvecklaren Viktoria Blomberg Book har gått.

– Sorgligt, jättesorgligt, eftersom det ger en chans till människor med idéer och en drivkraft att kunna skapa nånting nytt, säger apputvecklaren Viktoria Blomberg Book.

Nu har hon ett eget företag som gör appar, men för några år sen så var hon en av studenterna på apputbildningen i Malmö. Rekordet där har varit med över 1000 ansökningar till 35 platser.

– Det finns ju en stor efterfrågan efter just människor med en annan erfarenhet plus programmering, säger Viktoria Blomberg Book.

I princip alla i hennes klass har fått jobb efteråt, enligt Yrkeshögskolan, men nu kommer kursen inte kunna fortsätta. Anledningen är att Myndigheten för Yrkeshögskolan har bestämt att man ska ha läst programmering för att kunna gå utbildningen.

– Utbildningen innehåller programmering på eftergymnasial nivå, vilket också innebär att man borde ha insikter i programmering redan när man kommer, säger Jill Thenander som är avdelningschef på myndigheten.

Men rektorn för Malmö Yrkeshögskola håller inte med. Han tycker att man kan lära sig programmeringen på plats, och det som behövs är en större bredd av människor med olika bakgrund.

– Vi kan inte ta en tekniker, en databasprogrammerare till att göra appar för förskolebarn. Vi måste ha folk som har pedagogisk insikt, säger han.

Två andra kurser i apputveckling inom skol- och vårdområdet som Claes Magnusson ansökt om att få anordna fick nej av myndigheten på grund av samma skäl. Nu tänker han strunta i att ansöka om att hålla fler app-utbildningar i nästa år om programmering ska vara ett krav.

– Det är ungefär som att ha ett PC-körkort, det är inte relevant idag. Arbetslivet säger att det inte är intressant, säger Claes Magnusson.

Samtidigt växer app-branschen stadigt och det behövs utbildas fler apputvecklare inom olika områden. En EU-rapport visar att det kommer skapas tre miljoner nya jobb inom apputveckling i Europa de närmaste fem åren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista