Man sitter och surfar vid sin dator. Foto: Hasse Holmberg//TT.

En av tre unga utsatta för hatbrott på nätet

Maja blev näthatad - blev kallad jävla hora
1:34 min

Var tredje ung har utsatts för hatbrott enligt en rapport från Ungdomsstyrelsen. Den här veckan startar Europarådets No Hate Speech Movement - en kampanj mot näthat.

En av tre i åldern 16 till 25 år har blivit utsatt för hatbrott på nätet, alltså blivit trakasserad på grund av hudfärg, sexuell läggning eller tro, visar en undersökning från Ungdomsstyrelsen. 

En som har blivit utsatt är Maja i Växjö.

– "Jävla hora. Fatta vad äcklig och ful du är, att ingen vill ha med dig att göra. Du är så jävla betydelselös".  Det var tunga grejer och jobbigt att läsa.

Hur klarar man av det?
– Jag mådde jätte jätte dåligt.

I 37 länder genomförs nu Europarådets kampanj "No hate speech movment". I filmklipp går fyra Youtubeprofiler ut och propagerar mot näthatet. Och det är bra tycker Maja.

– Det är viktigt för att det är folk som ser upp till andra och vågar visa att det är inte coolt det är inte det.

Till slut gjorde Maja och de som gjort henne illa upp om att gå halva vägen var. De lovade att sluta sprida hat om hon inte polisanmälde.

Många gömmer sig bakom anonyma nätverk, andra gör som i Majas fall, visar det helt öppet på Facebook.

De lovade mig att jag ska få vara ifred, så jag har inte fullföljt det med rättegång, utan jag har sagt att om låter ni mig vara så skiter vi i det. Så det är mest rädslan att de ska göra det igen som har varit det jobbiga. 

Så du har inte fått någon upprättelse?
– Nej men det är eget val, min kontakt på polisen hade velat gå hela vägen och sätta dit dem, just nu känns som att det kanske var ett jävligt dumt val.    

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".