Unga bryter mot tabu kring psykisk ohälsa

1:33 min

Psykisk ohälsa har inte bara ett ansikte. Så låter det på sociala medier, där över 300 personer har delat med sig av sina erfarenheter av att må dåligt under hashtagen #psynligt. Vi har pratat med Rebecca Nordström som är en av dem.

– Framför allt var det så att jag inte ville att någon skulle se eller veta om för att jag skämdes så mycket, säger Rebecca Nordström.

Hon är en av dem som har lagt upp en selfie under hashtagen psynligt. Hon har mått dåligt och skämts över det under större delen av sitt liv. Men nu är det slut med det. Jag tänker inte skämmas längre skriver hon.

– Jag har varit den duktiga tjejen och varit rädd att bli stämplad som att "där är hon som mår dåligt", säger Rebecca Nordström.

– Psykisk ohälsa har inte bara ett ansikte, säger Annsofie Blixt som är grundare & verksamhetschef på organisationen Tilia.

Tilia ger stöd och vägledning till unga som mår dåligt. Tillsammans med ungdomar.se och Fryshusets nätvandrare har de dragit igång kampanjen psynligt, för att skapa en diskussion och få unga som mår dåligt att våga söka hjälp.

– Det finns många olika historier och utseenden. Den här kampanjen är ett sätt att visa på att det ser olika ut, och du är inte ensam i det, säger Annsofie Blixt.

Fångar ni upp några av de som skriver, om någon verkar vara i behov av hjälp?
– Vi söker inte aktivt, men många av de som skriver känner vi redan igen. Det är många av våra ungdomar som hakar på det här. Och är det någonting så vet de var vi finns och det försöker vi hela tiden påtala.

Idag mår Rebecca Nordström bättre än vad hon gjort på väldigt länge. Hon driver också en blogg där hon berättar om sin väg mot ett bättre mående och försöker inspirera andra att också söka hjälp.

– Jag har fått en kommentar av en som skrev att du är anledningen till att jag vågade ta steget mot att bli frisk. Det är en helt fantastisk känsla, för det är steget jag önskar att alla som mår dåligt skulle ta, säger Rebecca Nordström.