1 av 2
Foto: Hasse Holmberg / TT.
2 av 2
Miljöpartiets språkrör Åsa Romson Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Miljöpartiet vill förbjuda anonyma bloggar

1:35 min

Personer bakom bloggar och sajter ska kunna ställas till svars för hat på nätet. Därför föreslår Miljöpartiet att man inte längre ska kunna vara anonym som bloggare. 

Anders kommenterar: "Förslaget går emot fundamental grundläggande idé av hur internet fungerar". Vad tycker du om Miljöpartiets förslag? Kommentera du också! 

– Den som ansvarar för en blogg kan inte vara anonym. Det måste finnas någon att vända sig till som tar ansvar för att stänga av personer som använder sajter för att begå brott. Det tycker vi är ett grundläggande krav, säger Miljöpartiets språkrör Åsa Romson. 

Miljöpartiet vill ändra lagen för att stoppa näthatet. Det handlar om den så kallade BBS-lagen, som gör att den som driver en blogg måste ta bort inlägg om det handlar om exempelvis uppenbara fall av hets mot folkgrupp.

För att komma åt näthatarna vill Miljöpartietet också att lagen ska omfatta förtal. Om det blir kontoinnehavarens skyldighet att plocka bort förtalande inlägg kan hen inte vara anonym.

– Vi vill modernisera den lagstiftning som finns. Sådana saker som är olagliga, och som vi jobbat för ska vara olagliga på skolgården och på gatan, ska självklart också vara olagliga på nätet, säger Åsa Romson.

Men förslaget får kritik. Mårten Schultz, professor i civilrätt på Stockholms universitet och grundare av Institutet för juridik och internet, menar att förslaget att göra folk ansvariga för vad andra skriver på nätet skulle påverka yttrandefriheten.

– Ska alla moderatorer ha ett straffrättsligt ansvar för vad någon skriver i en Facebookgrupp? Det här är väldigt allvarliga saker, säger Mårten Schultz.

Fråga

Så här säger lagen

"5 § Om en användare sänder in ett meddelande till en elektronisk anslagstavla ska den som tillhandahåller tjänsten ta bort meddelandet från tjänsten eller på annat sätt förhindra vidare spridning av meddelandet, om

1. meddelandets innehåll uppenbart är sådant som avses i bestämmelserna i 16 kap. 5 § brottsbalken om uppvigling, 16 kap. 8 § brottsbalken om hets mot folkgrupp, 16 kap. 10 a § brottsbalken om barnpornografibrott eller 16 kap. 10 c § brottsbalken om olaga våldsskildring, eller

2. det är uppenbart att användaren har gjort intrång i upphovsrätt eller i rättighet som skyddas genom föreskrift i 5 kap. lagen (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk genom att sända in meddelandet."

Läs hela lagen här!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista