Varför måste juridikspråk vara så krångligt?

6:07 min

Förverkade hyresrätter, naturalisation och indossament är alla termer inom juridiken och samtidigt för de flesta helt obegripliga. Men det finns några som jobbar hårt för att få oss att förstå.

Jönköpings tingsrätt testar nu att utvärdera om de som dömts kan förstå sina domar eftersom de misstänker att språket är för svårt. Dona Hariri är jurist och programledare för UR:s tv-program "Justitia" som förenklar juridik för unga. Och hon är positiv till satsningen.

– Det finns nog många som inte riktigt förstår vad det står i deras domar. Och det här har nog att göra med att det finns en gammal jargong i juridiken att hålla fast vid det gamla språket. Och det är ju fel eftersom juridik framför allt är för människor i samhället och för de som berörs av domar och lagar.

Ingrid Olsson är ansvarig för klarspråksarbetet vid Språkrådet, ett pris som delas ut för att uppmärksamma satsningar på att göra språk begripligt.

– Det är ju hemskt tokigt om den som drabbas av en dom inte kan läsa och förstå vad som gäller. Det är en demokratifråga att alla kan förstå så att den som vill ska kunna ifrågasätta eller bara se till att allt gått rätt till. Det är också en förtroendefråga för myndigheterna att människor förstår vad som sägs och skrivs inom myndigheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista