Foto: Clarence Crafoord

Blake får skadestånd efter att ha blivit av med medborgarskapet

Clarence Crafoord: "Viktigt att staten gör rätt för sig"
5:20 min

Som 17-åring fråntogs Blake Pettersson sitt svenska medborgarskap. Hör hans advokat berätta hur han fick tillbaka det i P3 Nyheter med Karlsten.

Clarence Crafoord är Blakes juridiska ombud och även chef för Centrum för rättvisa.

– Det här en viktig dom som skakar liv i den svenska regeringsformen. Äntligen får Blake rätt och det efter att ha varit berövad sitt svenska medborgarskap i flera år. Så det är stort.

Blake föddes med svenskt medborgarskap men 2002 togs det ifrån honom eftersom det uppstod frågetecken om vem som var Blakes pappa.

– Blake mådde väldigt dåligt över att bli av med sin identitet, sina rättigheter och har genom det också blivit utan möjligheten att rösta. Att han nu får 100.000 i skadestånd är en bra och viktig markering från staten eftersom de nu erkänner att de behandlat Blake på ett felaktigt sätt. Det är också ett tecken på att människor kan känna sig tryggare i att staten gör och handlar rätt – och att de är beredda att göra rätt för sig om det blir fel.

Clarence Crafoord säger att Blake inte hunnit läsa hela domen men att han är otroligt glad över att han fått rätt och därmed också sitt skadestånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".