Två nya partier kan ta sig in i EU-parlamentet

1:28 min

Med en månad kvar i dag börjar slutspurten till Europaparlamentsvalet. Flera experter tror att två partier kan ta sina första mandat. Frågan är också vilka som får lämna.

Politiska överraskningar har vi flera exempel av. 2004 överraskade EU-kritiska partiet Junilistan med att ta sig in i parlamentet. Och i nästa val 2009 åkte de ut och in kom istället nästa överraskning - Piratpartiet.

Och med fyra veckor kvar till årets val är det en nagelbitare. Statsvetaren Göran Von Sydow på Stockholms Universitet säger att det är svårt att gissa vart rösterna kommer gå eftersom det gjorts få opinionsundersökningar.

– Men jag tror att man ändå kan se ganska stora rörelser bland väljarna under slutspurten faktiskt, säger han.

Flera experter som P3 Nyheter pratat med tror att Sverigedemokraterna kommer ta sig över fyraprocentsspärren och få sina första mandat. Det kan också Feministiskt Initiativ göra för första gången om opinionsmätningarna ser fortsatt ljusa ut för dem, säger Niklas Bolin, lektor i statsvetenskap på Mittuniversitetet.

– Jag tror det är viktigt att man syns i mätningarna för det i sin tur generar faktiskt fler röster, säger han. 

– Är det något annat parti som jag i dagsläget skulle gissa på utöver SD som har en chans att ta sig in så är det Feministiskt Initiativ.

Inte många experter tror på Piratpartiet längre. Niklas Bolin gissar på att de kommer att tappa sina platser. Men Jesper Berthelsen från Kungsbacka kommer rösta på dem för andra gången. Han hoppas att övervakningsskandalerna ska ge dem vind i seglen.

– Jag känner inte att det finns något annat parti som direkt tilltalar mig. Jag känner inte heller att Piratpartiet är perfekt, men för mig är de det minst dåliga partiet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista