Imorgon börjar Ishockey-VM i Vitryssland. Foto: Jacques Boissinot/TT
Ishockey-VM i Vitryssland

Stark kritik mot hockey-VM i Vitryssland

1:36 min

Sportfest eller orgie i propaganda? När ishockey-VM i Vitryssland drar igång imorgon är kritiken hård.

Å ena sidan sportfest och chans till guldmedalj för Tre Kronor. Å andra sidan läge för president Lukasjenko att visa upp landet som ofta kallas Europas sista diktatur.

Imorgon, fredag, drar ishockey-VM igång i Vitryssland. Kritiker tror att det blir en propagandafest för den vitryska regimen.

– Människor far illa, och utsätts för grova övergrepp som en direkt följd av den här VM-turneringen, säger Martin Uggla, ordförande för Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter.

Studenter ska ha tvingats jobba gratis med att bygga en hockeyarena, som annars inte skulle bli klar i tid, enligt en ny rapport från Swedwatch i samarbete med LO och TCO:s biståndsnämnd.

Missbrukare, alkoholister och hemlösa har dömts till tvångsvård under tiden som hockeyturneringen pågår. Enligt Martin Uggla har aktivister fängslats på löpande band, utan några riktiga anledningar för att få bort de kritiska rösterna.

– Man vill inte att utländska journalister ska se det, eller att det ska störa propagandafesten som man tänker sig ska signalera harmoni och framgång för regimen, säger Martin Uggla.

Speciellt unga aktivister, kända för kreativa protester har man velat göra sig av med, enligt Martin Uggla. En av de är 26-årige Pavel Vinogradov. Enligt honom så fick han ett ultimatum av polisen: lämna staden eller hamna i fängelse.

– Andra aktivister har de fängslat för att de ska ha svurit på gatan. Så jag hade tur, säger Pavel Vinogradov som bestämde sig för att resa till föräldrarna utanför huvudstaden Minsk, säger han och fortsätter:

– Den här VM-turneringen gör Lukasjenko bara för sig själv. Inte för att gynna det vitryska folket.

Både EU och USA har kritiserat det internationella hockeyförbundet för att tävlingen hålls i Vitryssland. Martin Uggla håller med.

– Det är ett propagandaspektakel som den vitryska regeringen ordnar för att inför den egna befolkningen måla upp en bild av att man är framgångsrik och har ett internationellt erkännande.

Martin Uggla nekades under onsdagen inresa i Vitryssland trots att han hade biljett till hockey-VM, något som har sagts ska garantera inresetillstånd.

Hör en intervju med Amnesty om de fängslade aktivisterna i Vitryssland.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista