1 av 2
Foto: Claudio Bresciani/TT
2 av 2
Foto: P3 Nyheter/Sveriges Radio.
#enavalla

Majoritet av partierna: våldsutsatta hbtq-personer behöver mer stöd

Socialdemokraterna vill att kommunerna ska vara tvungna att erbjuda skyddade boenden för personer som blivit utsatta för våld i samkönade relationer. Moderaterna vill att fler verksamheter ska bli hbtq-certifierade. Det visar en enkät som P3 Nyheter har bett partierna att svara på.

Temavecka om våld i nära relationer – seminarium i dag

I dag inleder Sveriges Radio en temavecka om våld i nära relationer. Du kommer att få höra om ämnet i en rad olika program, bland annat hos oss på P3 Nyheter, och under taggen #enavalla i sociala medier.

Statistiken kring våld i nära relationer visar att det är kvinnor som utsätts för det grövsta våldet av sina partners.

Vad gäller våld i samkönade relationer och mellan hbtq-personer är kunskapsläget sämre - det är först på senare år som det har börjat studeras. Mer information hittar du hos bland andra Nationellt centrum för kvinnofrid och RFSL Brottsofferjour.

P3 Nyheter skickade nyligen ut en enkät till alla riksdagspartier samt Piratpartiet och Feministiskt Initiativ där den här frågan ingick:

Hur ser ni på vården och stödet vid våld i nära relationer för hbtq-personer? Vill ni se några konkreta förändringar på området?

Flera av partierna pekar på att myndigheter och andra som möter brottsoffer kan för lite om hbtq-frågor och behöver uppdatera sitt sätt att arbeta. Bland annat lyfter Moderaterna det som ett problem och föreslår att alla kommuner ska kunna erbjuda verksamheter att bli "hbt-certifierade" - vilket ska visa att de har utbildning på området.

Socialdemokraterna vill att kommunerna ska få ett tydligt uppdrag att planera så att det finns flera skyddade boenden för den som utsatts för våld i en hbtq-relation. Miljöpartiet menar att det finns flera kvinnojourer som inte tar emot transsexuella kvinnor och att det för män i princip saknas skyddat boende.

Läs partiernas fullständiga svar här. Lyssna också gärna på Ligga med P3 - ikväll handlar sändningen om just våld i samkönade relationer.

Det enda partiet som svarar nej på frågan om man vill se några konkreta förändringar på området är Sverigedemokraterna, som tillägger att "oavsett sexuell läggning ska alla människor har rätten till stöd och hjälp".

Inget av partierna presenterar någon lösning på hur de ska få fram pengar till de satsningar de föreslår.

Har du blivit utsatt för våld i en av dina relationer? Här kan du få hjälp.

Hugo Rennéus
hugo.rennéus@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".