Saschas pojkvän höll koll på hens liv genom sociala medier. Sascha är anonym och är ingen av personerna på bilden. Foto: Cassandra Alm/SR
#enavalla

Sashas pojkvän kartlade hens liv

Kontrollerade via sociala medier
1:57 min

Han läste privata konversationer och snokade i communities. Sashas kille kartlade hens liv genom sociala medier. 

Sasha, som egentligen heter någonting annat,  hade lånat sin dåvarande partners dator  –  kollat facebook och pratat med folk på olika communities.

– Jag glömde logga ut. Då läste han privata konversationer jag haft med folk, säger hen.

Killen var ofta svartsjuk, berättar Sasha. Efter att han läst de privata konversationerna  blev det värre.

– En gång när vi skulle träffas,  ville jag hellre umgås med mina vänner just då. Vi gick ut och festade och mina vänner tog bilder.

Bilderna lades ut på sociala medier.

– Min partner reagerade och det uppstod en konflikt för att han tyckte att jag hade prioriterat bort honom.

Sen blev det värre. Killen började kartlägga och hålla koll på Sashas liv. Sociala medier var inte lika stort då som nu, och det var svårt att veta var gränsen för privatlivet gick, menar Sasha. Men till slut blev det för mycket, och förhållandet tog slut.

– Flera av våra konflikter började handla om vilka jag pratade med och hur jag betedde mig. Jag mådde dåligt och anpassade mig efter min partners behov. Då insåg jag att det inte skulle hålla, säger Sasha.

Idag är Sasha mer försiktig med vad hen delar med sig av på sociala medier. Hen tycker att det hen varit med om, är ett problem det borde pratas mer om.

– Nu när allt fler har börjat förstå att sociala medier kan användas till att utöva makt och kontroll, inser jag ju att det här inte var okej. Det är något jag ska hålla utkik efter både i mina kommande relationer och i de relationer jag är i idag, säger Sasha.

Har du blivit utsatt för våld i en av dina relationer? Här kan du få hjälp.

Läs mer om Sveriges radios temavecka "En av alla".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".