Anna Westberg, redaktör på sajten Alliansfritt.
#valmakt

Alliansfritt gör parodier som når fler än originalen

Skribenten Alicia Dickner: "Jag skriver på lunchrasterna i skolan"
9:39 min

De har nästan 70 000 följare på Twitter och Facebook , en välbesökt sajt och när Alliansfritt gör en parodi på Moderaternas kampanjfilm får den fler klick än originalet. Hör Anna Westberg och Alicia Dickner från Alliansfritt i dagens P3 Nyheter med Karlsten.

Inför riksdagsvalet i höst gästas P3 Nyheter med Karlsten av personer eller grupper som vid sidan av partierna påverkar allra mest. Här kan du läsa mer om intervjuserien och om kommande gäster. Har du tips på vilka vi borde intervjua? Skriv i kommentarsfältet, mejla tipsap3nyheter@sr.se eller använd #valmakt så hittar vi dig.

Anna Westberg är redaktör på Alliansfritt.

– Sidan ska kritiskt granska Allianspartierna och se till att sådant som inte annars kommer fram, och som partierna kanske vill gömma, inte glöms av. Det finns till exempel politiker som gör inte allt för snygga saker som kanske inte kommer fram tydligt. Och sånt lyfter vi fram. Vi tycker att svenska medier mestadels är borgerliga och därför behövs vi för att representera den andra sidan.

Alicia Dickner skriver artiklar på sajten.

– För mig började det med ett sms för ett år sedan med en fråga om jag ville vara med och skriva på sajten, jag tror att de gillade vad jag skrev på Twitter. Och det är jättekul! Ett mål vi har är att göra roliga grejer eftersom det då är lättare att vara dryg. Men samtidigt är vi noga med att underbygga allt med fakta.

Alicia säger att ett av målen är att sprida negativa artiklar om allianspartierna för att på så vis skapa en negativ bild av dem såväl lokalt som nationellt.

– Vi får ju folk att prata om sånt som annars inte hade kommit fram. För ett tag sedan gjorde vi en artikel om en högerpolitiker som skojat om morden på norska Utöya, och det hade kanske inte kommit fram annars. Och det gjorde att många reagerade och det uppmärksammades bra liksom.

På sajten Alliansfritt är flera av skribenterna öppna med vilka partier de tillhör. Anna Westberg menar att det finns en poäng med att vara öppna, eftersom det minskar synen på sajten som hycklande. Att de själva inte skulle vara helt tydliga med vad de tycker. Anna säger att det också märks när Allianfritts arbete påverkar.

– Under EU-valet har Alicia varit jättebra på att prata om moderaten Gunnar Hökmarks och hans syn på abort. Det märktes genom att det i princip inte fanns en enda intervju där det inte kom med en fråga om abort. Vi kommer att fortsätta arbeta inför valet i höst även om vi inte nu vet exakt vad vi ska göra, det är ju svårt att veta vad som händer i valrörelsen. Men vi får se!

Intervjuserien #valmakt

Inför riksdagsvalet i höst gästas P3 Nyheter med Karlsten av personer eller grupper som vid sidan av partierna påverkar allra mest. Har du tips på vilka vi borde intervjua? Skriv i kommentarsfältet, mejla tipsap3nyheter@sr.se eller använd #valmakt så hittar vi dig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".