Stellan är världens första professor i fredligt motstånd

7:52 min

Han har saboterat kärnvapenbestyckade ubåtar och suttit i fängelse flera gånger. Men nu är Stellan Vinthagen världens första professor på området fredligt motstånd.

– Fredligt motstånd kallas också ibland för civil olydnad och det finns exempel från revolutionen i Tunisien där fredligt motstånd störtade regimen. Att jag nu fått jobbet som världens första professor i fredligt motstånd vid University of Massachusetts Amherst i USA kommer efter 30 intervjuer, två testföreläsningar och en hel del internationell konkurrens.

Stellan Vinthagen berättar att det i kraven på en ny professor efterfrågades just förmåga att forska i ämnet fredligt motstånd men också att det ska finnas erfarenhet av aktivism. Och det har Stellan som var aktiv i Plogbilsrörelsen.

– Jag har varit med vid avrustningsaktioner mot JAS-plan och amerikanska samt brittiska kärnvapen. Och det är verkligen första gången som mina erfarenheter från den tiden kommer till nytta när jag söker jobb. Jag har också varit aktiv i Ship to Gaza och blivit utvisad från Israel vilket ju är en ganska kontroversiell fråga i USA. Men jag är väldigt glad för att de ser nyttan av min bakgrund när de nu anställer en ny professor.

Stellan berättar att aktivismen alltid funnits i hans familj. Hans pappa var vapenvägrare och hans farfar hjälpte judar på flykt under andra världskriget. Stellan hoppas att han i och med sin forskning kan effektivisera fredligt motstånd världen över. Han ångrar inte heller vad han gjorde under sin tid som aktivist.

– Vi ville ju aldrig skada någon under våra aktioner och det arbete vi höll på med var ju för att i förlängningen rädda folk. Vi tog ju bort hot mot människors liv genom att ta bort kärnvapen. Vi förstörde ju egendom men var alltid öppna med vad vi gjorde och varför.

I jobbet har Stellan rest runt mycket i världen för att följa andras fredliga motstånd och har sett både bra och dåliga exempel.

– Jag har träffat en indisk aktivist som heter Medha Patkar som hoppade av sin forskningstjänst för att helt och hållet hjälpa lokalbefolkningen i kampen mot stora dammprojekt och det är ett väldigt inspirerande arbete där hon kombinerar praktik med teori. Men det finns också dåliga exempel som i Ukraina där nazister får stor plats att verka, där de då tar till våld i sitt uppror. Det finns också exempel där aktivister störtat regimer men därefter inte haft en plan för att skapa ett nytt samhälle, utan istället går tillbaka till ett ojämlikt samhälle.

Att det nu tillsatts en professor på området fredligt motstånd ser Stellan som ett enormt erkännande och en tillgång för att i framtiden öka den akademiska kunskapen för att tillsammans med aktivister lära sig mer om framgångsrikt fredligt motstånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista