Debatt: Ska strejkrätten begränsas?

7:16 min

Christer Nylander (FP) tycker att den pågående tågstrejken innebär orimligt stora problem och att det borde gå att begränsa rätten till strejk. Hör honom och Moa Neuman (S) från fackförbundet Handels debattera strejkrätten i P3 Nyheter med Astorga Diaz. 

Vad tänker du om rätten till strejk? Skriv gärna din åsikt.

Christer Nylander (FP) skriver i en debattartikel på Aftonbladet.se att den pågående tågstrejken får oproportionerligt stora konsekvenser och att rätten till strejk bör utredas.  

– Jag tycker att man ska ha ett regelverk som ser till att det blir rimliga konsekvenser vid en strejk istället för att som nu låta flera parter som inte är inblandade också varslas om strejk. Det drabbar ju väldigt många som inte ens ligger nära parterna om det ska sympatistrejkas i branscher utanför konflikten, som nu i tågstrejken.

Moa Neuman är samhällspolitisk ombudsman på Handelsanställdas förbund och aktiv inom Socialdemokraterna.

--Strejkrätten är en grundläggande mänsklig rättighet, och vi som jobbar har rätt att strejka. Om det är så att vi inte kan ställa upp på arbetsgivarens krav så strejkar vi, är det acceptabla krav så strejkar vi inte. Att inskränka den rätten är inte acceptabelt och det förvånar mig att ett parti från Alliansen kommer med det här förslaget.

Christer Nylander menar att det i förlängningen kan innebära problem för strejkrätten om inte regler införs.

– Jag tror att alla förlorar på om vi inte har regelverk som förhindrar orimligt stora konsekvenser vid en strejk. Nu när det pratas om sympatistrejk i Bohuslän för något som pågår i Skåne tycker jag inte att det känns rimligt. Den svenska modellen riskerar att hotas om strejker får så orimligt stora konsekvenser.

Men Moa Neuman tycker att strejken berör fler än de direkt inblandade parterna.

– I tågstrejken är det ju orimliga krav som ställs från arbetsgivarens sida. Och det sätt som arbetsgivarna nu agerar kan komma att påverka andra branscher och därför är det viktigt att man säger ifrån. I Sverige har det inte varit särskilt många strejker utan vi har skött det här bra och att det då strejkas när det behövs är viktigt.

P3 Nyheter med Astorga Diaz
p3nyheter@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista