Text sprayad på stängsel. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio

Revolutionära fronten i Ung Vänsters styrelse i Västmanland

Styrelsens ordförande: Har ingen information om det
2:06 min

En av ledamöterna i Ung Vänster Västmanlands styrelse är enligt Säpo med i vänsterextrema Revolutionära fronten - en grupp som använder våld.

Nyligen stängdes två av ledamöterna i Ung Vänster Västmanlands styrelse av och kan uteslutas, delvis för att de försvarar vänsterextrema våldsgrupperna Revolutionära fronten och AFA.

Men kvar i samma styrelse sitter en man i 20-åldern som enligt Säpo är en aktiv och drivande del av Revolutionära fronten.

Tidigare i år åtalades han vid Västmanlands tingsrätt, bland annat för att ha misshandlat en nazist i Västerås i mars förra året, men friades. Domen överklagades till hovrätten som kommer med sitt domslut på torsdag.

År 2010 dömdes han för grov misshandel efter att vänster- och högerextremister drabbat samman i centrala Hallstahammar. Bråket slutade med att två av högerextremisterna knivhöggs och flera inblandade dömdes till fängelsestraff.

Men Ung Vänsters styrelseledamot var inte myndig och dömdes istället till samhällstjänst. Hade han varit äldre hade det blivit fängelse.

Milian Penahi, ordförande för Ung Vänster i Västmanland, säger att han varken vetat om domen eller kopplingen till RF:
– Vi har ingen information om att någon RF-medlem sitter i vår styrelse.

Du kände inte till det här?
– Nej.

Hur tänker du när du få veta?
– Det finns ju inget egenvärde i att säga att det är jättedåligt att vi har en medlem från RF eller AFA i vår styrelse och det finns inte heller något egenvärde i att säga att det är jättepositivt. Det vi kräver är att de gör sitt jobb, det de blivit valda för, menar Milian Penahi.

Ung Vänster centralt tar avstånd från Revolutionära fronten, men styrelsen i Västmanland är anser att RF är ett nödvändigt skydd mot angrepp från högerextremister.

– Vi ställer oss absolut inte kritiska till Revolutionära fronten. Vi menar att den sortens praktik behövs, säger Milian Penahi.

P4 Västmanland har sökt den styrelseledamot i Ung Vänster Västmanland som uppges vara med i Revolutionära Fronten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".